Izložbe

Čipka na batiće / Klekljana čipka

Na inicijativu prve mentorice Anke Perak Šebenik, SKD Triglav Split ponovno je 1996. godine počeo s izradom čipke na batiće, nakon što se od 1907. do 1941. godine predavala u Ženskoj obrtničkoj školi u Splitu.

Čipkarice, koje sada pod vodstvom Katice Kaštelan, izraduju čipke u tehnici idrijskog risa i drugim tehnikama, u proteklih 25 godina imale su više od 120 izložbi u Hrvatskoj i Europi (Slovenija, Slovačka, Francuska, Madarska). Članice su OIDIFA-e. U sklopu ove svjetske organizacije 2012. sudjelovale su na 15. svjetskoj izložbi u Caenu (Francuska), a 2016. na 17. izložbi u Ljubljani. Sudjeluju na mnogim medunarodnim natjecanjima i razmjenama čipke za Božić i Uskrs u Sloveniji, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Australiji, Izraelu, Španjolskoj, Portoriku i Italiji.

Sa Društvom klekljaric idrijske čipke i udrugom lepoglavskih čipkarica „Danica Bresler“ potpisana je 2010. povelja prijateljstva. Bliska je i suradnja s udrugom paških čipkarica „Frane Budak“ iz Paga.

Dvanaest njihovih čipki krasi kameni oltar špilje u Lurdu, čipke krase oltarnik Marijine crkve u Brezju (Slovenija) i oltarnik crkve sv. Marte u Vatikanu, gdje sada živi papa Franjo.

Puno je znanja, ljubavi, strpljenja, radosti i truda uloženo u naš rad, a i snažna je želja animirati naše naraštaje, naučiti ih tradicionalnim vještinama i vrijednostima koje su dio slovenske kulturne baštine da ne potonu u zaborav. (Katica Kaštelan)